Literature

HIDROKARBON ALKANA ALKENA ALKUNA PDF

July 10, 2020

Pertemuan 4 Alkena, Alkuna – Download as Powerpoint Presentation .ppt /.pptx) , PDF hidrokarbon alifatik tak jenuh yang memiliki satu ikatan rangkap (C = C) Pada kondisi ini alkana dan alkena tidak bereaksi (Reaksi halaman ). ALKENA ALKUNA ยท Embed Share. Alkana, Alkena, dan Alkuna Bab IX – Siap Belajar Share. Hidrokarbon dan Minyak Bumi – Rumus Umum Alkuna adalah senyawa hidrokarbon alifatik tak jenuh yang Sifat fisis alkuna sama dengan sifat fisis alkana maupun alkena. 2) Sifat Kimia.

Author: Tesar Tygobei
Country: Seychelles
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 16 September 2016
Pages: 264
PDF File Size: 12.61 Mb
ePub File Size: 17.21 Mb
ISBN: 976-2-78793-502-5
Downloads: 87339
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yozshuzahn

Dalam kimia organik, kelompok berfungsi atau kumpulan berfungsibahasa Inggeris: Kumpulan berfungsi yang sama akan melalui tindak balas kimia yang sama atau serupa tanpa mengira saiz molekul.

Kelompok berfungsi

Dengan menggabungkan nama kelompok berfungsi dengan nama induk bagi alkana menjanakan alksna penamaan bersistem bagi sebatian organik. Kelompok berfungsi bagi atom bukan hidrogen sentiasa disatukan dengan atom yang hiddokarbon atau molekul yang lain melalui ikatan kovalen. Apabila kumpulan atom disatukan dengan molekul lain melalui daya ion, kumpulan itu akan dipanggil sebagai ion poliatom atau ion kompleks.

  ASTRODIAGNOSIS MAX HEINDEL PDF

Semua ini pula dipanggil radikalyang menunjuk maksud seperti istilah radikal untuk radikal bebas. Atom karbon yang pertama selepas karbon yang terikat dengan kelompok berfungsi dipanggil karbon alfa.

Kelompok berfungsi terikat kepada tulang belakang karbon bagi molekul organik. Mereka menentukan sifat dan tindak balas kimia suatu molekul itu.

Kelompok berfungsi jauh kurang stabil berbanding tulang belakang karbon dan lebih cenderung untuk terlibat dalam tindak balas kimia. Berikut merupakan senarai kelompok berfungsi yang lazim. Dalam rumusan yang ditunjukkan, simbol R dan R’ sering menyatakan hidrogen yang terikat atau rantaian sisi hidrokarbon bagi sebarang kepanjangan, tetapi ia kadangkalanya juga merujuk kepada sebarang kumpulan alkans.

Setiap penyenaraian di bawah mengandungi ikatan C-H, tetapi setiap satunya berbeza jenis tindak balas. Haloalkana adalah satu kumpulan molekul yang ditakrifkan oleh ikatan karbon- halogen. Ikatan ini mampu menjadi lemah dalam kes iodoalkana atau agak stabil seperti untuk fluoroalkana.

Secara amnya, dengan pengecualian sebatian ber fluorinhaloalkana melalui tindak balas penggantian nukleofilik atau tindak balas hodrokarbon. Penggantian pada karbon, keasidan proton bersebelahan, keadaan pelarut, dll.

  BUDA VIVIENTE CRISTO VIVIENTE THICH NHAT HANH PDF

Sebatian yang mempunyai Nitrogen dalam kategori yang mempunyai ikatan C-O, seperti kes Amida. Sebatian yang mengandungi sulfur dan fosforus menunjukkan sifat kimia yang unik kerana kebolehannya membentuk lebih banyak ikatan berbanding nitrogen dan oksigen, suatu analog yang lebih ringan dalam jadual berkala. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai pada 25 November Konsep dalam kimia organik. Diambil daripada ” https: Kumpulan berfungsi Sebatian organik Kimia organik.

Kelompok berfungsi – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Allena. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Asetil chlorida Etanoil klorida. Metil etil keton Butanon. Natrium asetat Natrium etanoat. Asid asetik Asid etanoik. Etil butirat Etil butanoat. Metil etil keton peroksida. Metil oren asid p-dimetilamino-azobenzenasulfonik.